AFTER-Talks | Een terugblik op GRUYTER-Talks: “AI, een vloek of een zegen?”

AFTER-Talks

AFTER-Talks | Een terugblik op GRUYTER-Talks: “AI, een vloek of een zegen?”

01 november 2023

Op dinsdag 31 oktober 2023 vond de tweede editie van GRUYTER-Talks plaats: “AI, een vloek of een zegen?”. Deze herfstachtige middag hadden we drie AI-specialisten te gast die ons meenamen in de wereld van artificial intelligence (AI). 

Vanuit arfected, een in De Gruyter Fabriek gevestigd bedrijf dat zich focust op het maken van indrukwekkende digitale experiences, vertelden Dominique Hopman en Wilrick de Barbanson over hun kennis van en ervaringen met AI. Zij legden ons uit wat de basisbegrippen van AI zijn en maakten onderscheid tussen alle verschillende vormen van AI. Van sociale media tot robotica, Dominique en Wilrick wisten in detail te vertellen op welke manieren AI al wordt ingezet in het huidige tijdperk. Alle ethische kanttekeningen en vragen die hierbij zijn te plaatsen werden door de heren ook meegenomen. Er liggen mooie kansen voor iedereen die ermee aan de slag wil gaan.

Hier haakte onze derde spreker van de middag, Gijs Besselink van digital transformation-bedrijf iO, op aan. Gijs nam ons mee in alle reuring rondom grote techbedrijven die gemoeid zijn bij alle ontwikkelingen in AI. Hij benadrukte echter dat AI niet alleen een rol heeft in alles wat grote techbedrijven bezighoudt, maar dat het juist ook veel kan betekenen voor ondernemers en consumenten. Hij rondde zijn verhaal dan ook af met handige tips & tricks voor iedereen die AI nog niet of juist beginnend toepast. Voor veel van onze aanwezigen was dit een mooi moment om notities en foto’s te maken om alle bruikbare kennis mee naar huis te kunnen nemen.

Na de presentaties was er ruimte voor de heren en het publiek om met elkaar in discussie te gaan over het onderwerp. Buiten dat AI ontzettend veel kansen biedt, is het op sommige vlakken ook een omstreden onderwerp. Er vond een mooie interactie plaats tussen onze sprekers en onze gasten, die hun mening konden geven over verschillende stellingen via een korte online vragenlijst. Het was mooi om te zien dat er goede vragen werden gesteld, maar dat er bovenal de ruimte was voor iedereens visie en standpunten. Achteraf gingen onze sprekers en gasten nog verder met elkaar in gesprek op de netwerkborrel.

De ruim 60 aanwezige professionals keken hun ogen uit naar de indrukwekkende presentaties van de drie heren. Veel van de inhoud hiervan was dan ook gemaakt met behulp van AI. De mooiste illustraties, animaties en beelden kwamen aan bod. Het was een geslaagde middag met verrassende informatie en innovatieve tips & tricks. Eén ding is zeker; we kunnen er niet meer omheen dat AI een belangrijke rol speelt in ons hedendaagse leven.

Dank voor het invullen

Je bent bijna ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Er is een bevestiging via e-mail naar je onderweg.