Benno van Bergen (47) is gelukkig getrouwd, heeft twee kinderen, een jongen van 10 en een meisje van 11, woont in de Groote Wielen in Rosmalen, schuin tegenover Bram Ploem (oprichter van CodeSharp, waar we al eerder over schreven in deze reeks), heeft heel veel gejudood maar heeft dat inmiddels ingewisseld voor triathlontraining, houdt van rockmuziek, luistert graag naar bands als System of a Down en Linkin Park, gaat ieder jaar nog naar Rock Werchter, is Algemeen Directeur van BbDW, een projectmanagementbureau dat zorgverleners begeleidt bij het realiseren van huisvesting.
Binnenkijken bij...
Binnenkijken bij Built by the Wildt met Algemeen Directeur Benno van Bergen
“Met BbDW realiseren wij betaalbare huisvesting voor zorgverleners, dat doen we echt van a tot z.”
Wat doet BbDW precies?
“In de kern zijn we een projectmanagementbureau, maar we doen dat wel specifiek voor het realiseren van huisvesting voor zorgverleners. Hierbij kun je denken aan huisartsenpraktijken of apotheken, maar tegenwoordig zie je steeds meer multifunctionele zorgcentra. Wij helpen hen met hun vastgoedvraagstuk vanaf het begin. Denk hierbij aan idee-ontwikkeling, maar ook aan de ontwikkeling van het gebouw, het interieurontwerp, het advies omtrent de ontwikkeling en de vergunningaanvragen. Dat doen we van a tot z, met als doel dus betaalbare huisvesting te realiseren.”
Is dat vooral bestaande of ook nieuwbouw?
“Nou, we zien de laatste jaren wel een verschuiving naar steeds meer nieuwbouw, maar we hebben ook nog steeds mooie projecten in bestaande bouw. Kerken zijn daar een mooi voorbeeld van, zo hebben wij inmiddels al zes kerken omgebouwd tot zorgcentra. Bij de Korvelkerk in Tilburg bijvoorbeeld, die wordt binnenkort opgeleverd, daar hebben we een casco houten skeletbouw in laten bouwen, waarmee we dan een gezondheidscentrum met meerdere verdiepingen van in totaal 2000 vierkante meter hebben gerealiseerd. Wij geloven wel in dat hergebruik van bestaande bouw. Eigenlijk doen wij hetzelfde wat jullie hier hebben gedaan met de Gruyter Fabriek, maar dan voor eerstelijns zorgverleners.”
“De Korvelkerk in Tilburg hebben we met toepassing van een houten skeletbouw omgebouwd tot een gezondheidscentrum van in totaal 2000 vierkante meter.”
Wat is jullie belangrijkste toegevoegde waarde?
“Wij kunnen heel snel een hele goede inschatting geven wat een gezondheidscentrum in totaal kost door onze ruimte ervaring. Al heb je enkel een plattegrond, dan nog kunnen wij een goede financiële inschatting maken door gebruik te maken van ervarings kengetallen icm het gewenste opleverniveau, waardoor we een haalbaar plan voor betaalbare huisvesting kunnen presenteren. Daar blijven we het hele project op sturen, en dat is, zeker in deze tijd, best lastig, maar ik denk dat we daar erg goed toe in staat zijn.”
En als een plan te duur wordt?
“Dan presenteren we dat ook dusdanig en zeggen we: dit is niet haalbaar, dat kan betekenen dat we adviseren iets niet te doen. Of komen we met goede alternatieven. De realiteit is het belangrijkst, want die achterhaalt je anders toch wel.”
Hoe is BbDW ontstaan?
“Wij bestaan iets meer dan 20 jaar. Het is destijds opgericht door Jeroen de Wildt – nog steeds partner en accountmanager binnen het bedrijf. Hij kwam toentertijd uit de retailbouw. De broer van Jeroen werkte in de eerstelijnszorg en die gaf aan dat er veel vraag is naar goede, betaalbare huisvesting in de zorg. Hij gaf hem als tip: bekijk eens welke normeringen er zijn en ga je daarin specialiseren. Met dat idee is Jeroen er toen voor gegaan. Geleidelijk kwamen er wat mensen bij om hem te ondersteunen in de projecten en groeide het bedrijf tot zes à zeven medewerkers. Zo’n twaalf jaar geleden kwam het bedrijf in wat ander vaarwater en vond Jeroen het nodig dat er iemand bij kwam die de tent ging leiden. Dat is het moment dat ik erbij ben gekomen. Een paar jaar geleden zijn we samen met collega’s Peter, Gerrit en ikzelf mede-eigenaar geworden van het bedrijf. Ieder met zijn eigen rol, en daarmee complementair aan elkaar. Inmiddels zijn we nog een stuk verder gegroeid en zijn we met zo’n negentien medewerkers.
Wat is een belangrijk aspect van het succes achter jullie onderneming?
“Ik denk dat de belangrijkste reden daarvoor de diversiteit binnen ons team is. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand die heel precies is, maar daar moet je er natuurlijk geen tien van hebben. Een goede combinatie tussen diegenen die echt doorduwen en snel keuzes maken én diegenen die soms nog even de kritische vragen stellen om zeker te weten of dat wel de goede keuze is. Dat levert soms gemopper op, maar dat is juist goed denk ik.”
Even wat meer over jou, waar sta jij ’s ochtends voor op?
“Voor een kop koffie en om de krant te lezen, dat zijn wel twee van mijn favoriete dingen in de ochtend. Daarnaast kun je me altijd wakker maken om te gaan sporten!”
Was je hiervoor ook al ondernemer?
“Nee, ik heb bouwkunde en bedrijfskunde gestudeerd en ben vervolgens begonnen als projectmanager in de bouw. Daarna bij een internationale interieurbouwer terechtgekomen en daar doorgegroeid tot zo’n beetje het hoogst haalbare. Vanuit daar de overstap gemaakt naar deze rol binnen BbDW.”
“De acceptatie dat ik niet overal nummer één in hoefde te zijn én de realisatie dat ik goed ben in heel veel dingen, dat waren voor mij persoonlijk hele grote successen.”
Wat is tot nu toe jouw grootste succes?
“Als kind stond sport heel centraal binnen ons gezin en werd het nummer 1 zijn best belangrijk gemaakt. Op een bepaald moment kwam ik erachter dat ik eigenlijk overal nummer twee was. Die acceptatie dat ik niet overal nummer één in kon zijn én de realisatie dat ik goed ben in heel veel dingen, dat waren voor mij persoonlijk hele grote successen. Zakelijk gezien zou ik het meest trots zijn als collega’s goed begrijpen waar ze zelf goed in zijn en op de onderdelen waar ze minder bedreven in zijn, op tijd aan de bel trekken voordat iets mis dreigt te gaan. En daarbij hun eigen ego of principes achterwege laten, zodat je een gezamenlijk doel behaalt, en daardoor het maximale uit de organisatie haalt. Dat zou een mooi succes zijn denk ik.”
Dus dat is het overkoepelende succes?
“Ja. En natuurlijk, als we een project hebben gerealiseerd, er zijn weinig opleverpunten en de klant is tevreden, dan ben je daar ook trots op. Dat heeft waarschijnlijk te maken dat je de verwachtingen hebt weten te managen.”
Heb je een tegenslag gehad waarvan je veel van hebt geleerd?
“We nemen weleens een deel van de afbouw aan. Dat doen we dan om een risico bij de zorgverleners weg te nemen. Een keer dat we dat deden, ging dat eigenlijk allemaal heel goed, maar vervolgens keurde de klant heel veel af, ook al was dat volgens de richtlijnen helemaal niet af te keuren. Vervolgens vroegen ze om grote kortingen en dat ging zo ver dat ze op een bepaald moment de rekeningen gewoon niet betaalden. Dat dreigde bijna een rechtszaak te worden en om dat te voorkomen hebben we ons verlies maar genomen. Daar heb ik wel veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat je aan de voorkant beter moet tackelen om zulke dingen te voorkomen. Een betere structuur vastleggen en het iets beter dichttimmeren, zodat we niet achteraf voor verrassingen komen te staan.”
Hoe bewaar jij de balans tussen werk en privéleven?
“Dat is als ondernemer wel continu zoeken. Sport is belangrijk, als ik een tijd niet sport is de balans al snel zoek. Verder werkt mijn vrouw drie dagen in de week, wat mij thuis wel een stukje rust geeft. Maar ik heb wel met mezelf en mijn gezin afgesproken: ’s avonds eet ik in ieder geval thuis. Dus als ik over moet werken, dan doe ik dat ’s-avonds thuis met mijn laptop, zodat ik er in ieder geval ben. De enige die daar last van heeft is mijn vrouw, mijn kinderen hebben daar dan minimaal last van. Ik wil gewoon een vader zijn voor hen. Die balans bewaren blijft overigens een continu vraagstuk. Ondanks die afspraken blijft het altijd zoeken en bijstellen om de balans te waarborgen.”
“Ik denk dat sporten en ondernemen heel veel raakvlakken heeft, vooral als het gaat over mindset en het overwinnen van tegenslagen.”
Wie of wat inspireert de ondernemer in jou?
“Er zijn een heleboel sporters die boeken hebben uitgebracht, bijvoorbeeld Andre Agassi en Thomas Dekker, en dat soort verhalen inspireren mij erg. Vooral omdat mijn opvoeding erg gericht was op sport, dus ben erg geïnteresseerd daarin en dan vervolgens vaak geïnspireerd door de manieren waarop die mensen groot zijn geworden in wat ze deden. Ik denk dat sporten en ondernemen heel veel raakvlakken heeft, vooral als het gaat over mindset en het overwinnen van tegenslagen. Bij die sporters zie je ook altijd dat ze bepaalde hobbels hebben moeten overwinnen, voordat ze hun grootste successen behaalden.”
Wat vinden jullie van De Gruyter Fabriek Community?
“De reden dat we naar de Gruyter zijn verhuisd was eigenlijk drieledig. Enerzijds wilden we, omdat we nu met z’n vieren aan het roer staan en niet alleen Jeroen de Wildt, samen nieuwe huisvesting zoeken. Ten tweede hadden we meer ruimte nodig én wilden we een meer open kantoorruimte dan die we hadden, zodat het hele team zich meer betrokken voelt bij elkaar. Als laatste wilden we ook meer interactie met bedrijven die ons mogelijk kunnen helpen en aanvullen. Zo zit hier Pelser Hartman, zij doen bouw- en regelgeving, energie- en stikstofberekeningen, die wij nodig hebben om vergunningen aan te vragen. Met hen gaan we nu het eerste project mee starten. En zo weet ik zeker dat hier nog meer bedrijven zijn die ons kunnen helpen. Daar kunnen we nu bij wijze van spreken zo binnen lopen om even kennis te maken. Die potentiële kruisbestuiving is ook echt iets wat ons hier naartoe heeft getrokken.”
Heb je nog tips over hoe we nog succesvoller kunnen zijn als community?
“Wellicht een open huis. Wij geven nu bijvoorbeeld zelf een open huis voor familieleden, omdat iedereen weet dat we hier naartoe zijn gegaan en zij ook nieuwsgierig zijn. Ik denk dat een open huis organiseren ook een manier kan zijn hoe je binnen deze community elkaar beter kan leren kennen. Of organiseer een sportactiviteit, bijvoorbeeld een jeu de boules toernooi. Ik zag toevallig een jeu de boules baan liggen, maar dat kan van alles zijn natuurlijk. Dat zijn allemaal manieren om op een leuke manier elkaar te leren kennen.”
De gouden tip van Benno voor nieuwe ondernemers“Pak moeilijke dingen direct aan, maak het bespreekbaar en blijf positief.”
Wat is jouw gouden tip aan de nieuwe generatie ondernemers?
“Je loopt altijd tegen zaken aan die niet goed gaan. Als je desondanks toch positief blijft en de juiste mensen benadert, komt er toch altijd een oplossing boven drijven. En wellicht, misschien ook cliché, maar pak die moeilijke dingen ook meteen aan, schuif ze niet vooruit. Dus: pak moeilijke dingen direct aan, maak het bespreekbaar en blijf positief.”